Richard Bona & Alfredo Rodriguez Band

Augusztus 4-én a legendás jazz-duó, Richard Bona & Alfredo Rodriguez Band formációja nyitja a 10. Jazzpikniket. Richard Bona és Alfredo Rodriguez közös mentoruk, Quincy Jones révén ismerték meg egymást. Több éves barátság után, 2016-ban a duó stúdióba vonult, hogy együtt dolgozzanak Rodriguez Tocororo című albumán, amelynek producere Quincy Jones. Az albumon két közös dalt adtak ki; a Raíces-t (Roots) és az Ay, Mamá Inés-t, mindkettő jól tükrözi egyedi zenei világaik harmonikus összefonódását. A duót együtt láthatjuk a Grammy-díjas Netflix dokumentumfilmben, a legendás zenei producer, Quincy Jones életrajzi dokumentumfilmjében, melyet lánya, Rashida Jones rendezett.

Alfredo Rodriguez 2006-ban találkozott Quincy Jonesszal a Montreux-i Jazz Fesztiválon, aminek hatására Rodriguez Kubát hátrahagyva az Egyesült Államokba költözött, hogy megvalósítsa álmát; az elmúlt évtizedben a fiatal kubai művészből világszerte elismert, Grammy-jelölt zongoraművész és zeneszerző lett. Rodriguez egy havannai klasszikus konzervatóriumokban tanult, lebilincselő zenéjét Bach és Stravinsky hatása éppúgy alakította, mint afro-kubai és jazz gyökerei. A zeneszerző-zongoraművész az új latin jazz jeles képviselőjévé avanzsált, zenéjét ritka, zsigeri erő hatja át.

A Kamerunból származó Richard Bonára pályája elején nagy hatással volt az amerikai basszusgitáros, Jaco Pastorius. Az ő inspirációjának köszönhetően talált rá a hangszerére, és néhány évvel később Bona már a világ egyik legelismertebb basszusgitárosa volt. Miután 2002-ben megnyerte első Grammy-díját, negyedik stúdióalbumát, a Tiki-t jelölték a „Legjobb kortárs világzenei album” kategóriában a 49. Grammy-díjátadón. Több, mint 30 éves pályafutását a béke, a boldogság, az egyetértés vágya hatja át, zenéjének fókuszában a globális harmónia áll. Bona együtt zenélt a legnagyobbakkal, többek között Herbie Hancock, Quincy Jones, Chick Corea, Buena Vista Social Club, Sting, Mike Stern, Pat Metheny, Stevie Wonder és George Benson mellett. A számos együttműködés mellett jazz-improvizációt is tanított a New York Egyetemen, és máig mentorál fiatal tehetségeket szerte a világon.

Richard Bona és Alfredo Rodriguez nemrégiben visszatértek a stúdióba, együtt alkotnak Richard Bona & Alfredo Rodriguez Band formáció néven, mellyel 2021 óta világszerte turnéznak, ennek egyik állomása a 10. Jazzpikniken való fellépésük.

 

A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.

 

Nagyszínpad
CSÜTÖRTÖK, AUGUSZTUS 4.