Szakmai beszámoló – Fábián Juli Színpad 2021

A 11. Paloznaki Jazzpiknik szervezése már 2022 szeptemberében elkezdődött. Tíz év tapasztalattal a hátunk mögött álltunk neki az évnek. A koncepció ugyanaz volt, mint mindig: minőségi, nagyobb méretű zenekarok felléptetése vegyes stílusban, minden korosztály és stílusirányzat rajongóinak ízlését kielégítően.

A Nagyszínpad fellépőit ismét gondosan válogattuk: főfellépőink Rick Astley, a Thievery Corporation és a Level 42 voltak, de hazai fronton is kiváló fellépők álltak a nagyközönség elé: A Jazzbois és a Manaky voltak, akik megnyitották a fesztivált pénteken és szombaton. Külföldről érkeztek kevésbé ismert, de annál lenyűgözőbb előadók (Nik West, Dirty Loops).

A Fábián Juli Színpad ismét nagyobb volumenű hazai produkcióknak adott teret, voltak közöttül fiatal, feltörekvő zenekarok (pl. az ODD ID vagy a Parvaro, aki a MÜPA Jazz Showcase különdíjazottja volt) és jól ismert hazai legendák (Sena, Barabás Lőrinc, Soma Mamagésa stb.) A két kicsi, ingyenesen látogatható színpadon is felejthetetlen produkciók léptek (Call Me Unique, JazzUp, I am Soyuz, Meszka, Janet Gruber, stb.) A Hangfoglaló programnak köszönhetően két különleges stílusú, fiatal fellépő is kapott lehetőséget a fellépésre nálunk (aZorka, Richard Zalai).

A program mellett a társadalmi felelősségvállalásra és a rendezvényzöldítésre is kiemelt figyelmet fordítottunk. A Zöldövezet Társulással idén is teljes erővel dolgoztunk azon, hogy a rendezvény környezetbarát módon kerüljön lebonyolításra. Négy alapítványt támogattunk: az Együtt az Autistákért Alapítványt, a Segítsetek Gyógyítani Alapítványt, a Superar Alapítványt és a Paloznak Jövőjéért Alapítványt is támogattuk.

Sajnos a jubilálás után olyan nehézségbe ütközött a fesztivál, amelyek korábban csak minimálisan jelentett gondot: az időjárás, ami rendkívül kiszámíhatatlan volt. Mivel előfordult olyan is, hogy spontán érkezett egy hevesebb esőzés (csütörtök), és olyan is, hogy a napok óta tartó előrejelzés ellenére nem volt egy csepp eső sem (szombat), ezért sajnos a helyszíni jegyvásárlások száma szinte a nullához közelített, így a tervezettnél lényegesen kisebb volt a végső látogatószám. 

Mindennek ellenére sikerként tekintünk a 2023-as Jazzpiknikre is, ugyanis az időjárás nagy próba elé állított minket, de mi “álltuk a sarat”. Mindegyik főfellépő koncertje megvalósult, és aki felkapta az esőkabátját és benevezett a kevésbé napos Jazzpiknikre is, fantasztikus élményekkel gazdagodva térhetett haza.

Megvalósult programterv:

08.03. Suri Imre & Jazzkovács László, Nik West, Rick Astley, Muddy Shoes, Szeder, Random Trip

08.04. Andrew J, Manaky, Dirty Loops, Thievery Corporation, Ivan & The Parazol Acoustic, Sena Dagadub

08.05. Jazzbois, Incognito, Level 42, Marga Sol, IZIL Sound Machine, Vanavan, Barabás Lőrinc Quartet, ODD ID

 

A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

 

Képek