SOUL II SOUL feat Jazzie B & Caron Wheeler

Jazzie csupán 13 éves volt, amikor iskolatársával, Daddae-val megalapították első sound systemüket (a sound system a jamaikai zenei kultúra meghatározó eleme, azt a formációt nevezik így, amikor több DJ, vagy MC összeáll egy közös zenei projektre). A Jah Rico sound system főként reggaet játszott a kezdetekben, de 3 év zenélés után Jazzie-ék átváltottak a soulra, és felvették a már sokkal inkább hozzájuk passzoló Soul II Soul nevet. A formáció hamar nagyon népszerű lett a szűk közösségben, de Jazzie szerette volna, ha zenéjük még több emberhez elérne.

A Baleár-szigeteki hangzás és az Acid House egyedi keveredése csakhamar utat nyitott nekik a nagyközönség felé is, de az igazi áttörést az első nagy fellépésük jelentette a legendás Afrika Centerben, a londoni Covent Gardenben. Itt született meg az utánozhatatlan Soul II Soul élmény. A többi sound systemmel ellentétben a Soul II Soul ugyanis nem csupán a nagy nevű DJ-k felsorakoztatásáról szólt, hanem a hangulatról. Ez a fellépés nyitotta meg a kapukat a lemezkiadók felé, ajánlatok érkeztek innen is, onnan is, még végül 1986-ban a Soul II Soul leszerződött a Virginnel. Innen már egyenes út vezetett a hírnévig, a “Keep On Moving” és a “Back To Life” az angol zenei listák élére került. Csakhamar Amerikát is meghódították, 1990-ben 2 Grammyt is nyertek, Jazziet pedig az NAACP (National Association for the Advancement of Colored People) is kitüntette. Azóta már hivatalos Soul II Soul Napot is tartanak az Államokban.

2008-ban Jazzie elnyerte a Ivor Novello Díjat, mint inspiratív személyiség, illetve mint “a zenész, aki az angol afro-amerikai zenének saját lelket adott”. Egy hónappal később maga az angol királynő is kitüntette, a 30 év zeneiparban eltöltött munkájának elismeréseként.

MOL Nagyon Balaton Nagyszínpad
Péntek, Augusztus 3. – 20.30-21:40

Támogatóink:

Magyar